Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Klassieke of moderne machines kopen?

Kleiner en krachtiger

Ook in de lastechniek is de digitalisering doorgevoerd. Door steeds meer elektronica in de apparatuur te bouwen werden deze steeds effectiever, maar met de komst van de inverter was het hek echt van de dam. De frequentie van deze inverters werd in de loop van de tijd fors opgeschroefd van 2 KHz tot 400 KHz bij sommige van de huidige apparaten. De trafo in de apparatuur werd hierdoor een factor 10 of meer kleiner. Hierdoor werd ook de Cosinus Phi aanmerkelijk beter. Was de Cosinus Phi bij de oude trafo gestuurde apparatuur 0,7 of kleiner bij de huidige apparatuur is dit 0,99 of zelfs nog dichter bij 1. Een duidelijke verbetering dus. De apparaten werden steeds lichter en kleiner, wat een groot voordeel is voor montagewerkzaamheden. Voorheen kwam uit lichtnetapparatuur hooguit 130 ampère. Bij de huidige lichtnetapparatuur kan dat oplopen tot 220 ampère. Ook het aantal in te stellen parameters werd flink uitgebreid. Voor iedere lasklus kunnen de juiste parameters gevonden worden. Een hele vooruitgang!

Eenvoudiger?

In de loop van de tijd zijn veel apparatenbouwers overgestapt van de potentiometer naar de tiptoets. Een belangrijke motivatie hiervoor is dat de tiptoets veel minder kwetsbaar is dan een potentiometer en ook nauwkeuriger is in te stellen. Een andere reden is dat door het toenemen van het aantal parameters ook het aantal potentiometers toenam en dat zou niet altijd bijdragen aan het gebruiksgemak.

Bij tiptoets gestuurde apparaten zitten de parameters in een menu en als ze daar niet zitten zitten ze in een submenu of in een submenu van een submenu. Gevolg: een apparaat met tiptoetsen ziet er vele malen eenvoudiger uit dan een apparaat met potentiometers, simpelweg omdat er minder zijn. De gebruiker moet wel heel goed weten wat de dubbele functies van de toetsen zijn. En je ziet dus ook nooit in één oogopslag wat de ingestelde parameters zijn.

En daar zit nu een klein beetje mijn bezwaar. Ik ben niet tegen de modernisering van de lasapparatuur, ik juich het zelfs toe. Maar ik geloof ook dat een lasser het overzicht een beetje kwijt is. Kijkt hij op zijn bedieningspaneel met potentiometers dan ziet hij meteen, in één oogopslag, hoe zijn instellingen zijn. Bij de meeste tiptoets apparatuur moet hij eerst de menu’s doorlopen om te zien of alles goed staat. Daarvoor moet hij precies weten hoe de menustructuur in elkaar zit.

Net zo simpel als je telefoon

De stelling is vaak dat iedereen die een mobiele telefoon kan bedienen ook een digitaal toetsenpaneel van een lasapparaat kan instellen. Dat gaat helaas niet op. Appen, mailen en in app’s rondneuzen is van een heel andere orde dan lasparameters zoeken. Daarbij komt dat als het met je telefoon even niet lukt, er tientallen mensen om je heen zijn die ook een telefoon hebben en je kunnen helpen. Een lasser is vaak alleen. Sterker nog, soms is er maar één apparaat bij een bedrijf en is er niemand om te helpen. En als er wel meerdere apparaten en lassers zijn wil dit nog niet zeggen dat je collega’s je wel kunnen helpen, heb ik ervaren. Dan krijg je wat mij tientallen malen is overkomen, namelijk dat een lasser niet wil dat je een aanpassing doet aan zijn apparaat. “Hij staat nu goed, als jij weg bent weet ik niet meer wat ik moet doen”. Een lasser zou het optimale uit de machine moeten kunnen halen! Daar is hij tenslotte voor gekocht!

Er zijn nog diverse fabrikanten die van een type apparaat beide varianten leveren. Kies dan wat het beste bij de lasser(s) past. De prijs voor een apparaat met potentiometers is vaak nog lager ook. Dus ben je in de markt voor nieuwe apparatuur, dan is het heel verstandig om niet alleen af te gaan op wat de prospectus of de vertegenwoordiger je allemaal verteld. Praat met je lasser(s)! Zij zijn de uitvoerenden en moeten met deze technieken om kunnen gaan om zo goed mogelijk werk te kunnen leveren. De praktijk laat regelmatig zien dat het nieuwste van het nieuwste niet altijd voor alle toepassingen de beste keuze is.

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.