Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Goedkoop of duurkoop?

Weet wat je koopt

Als er bij een bedrijf lastechnische spullen ingekocht worden dan loopt dat, vooral bij grotere ondernemingen, via de afdeling inkoop. Daar is op zich niets mis mee en meestal functioneert dit prima. Het wordt een ander verhaal wanneer de inkoper geen lastechnische kennis heeft en niet heeft overlegd met de gebruikers van de onderdelen die ingekocht worden. Er wordt in die gevallen vaak gekocht op prijs en niet gelet op de soms enorme kwaliteitsverschillen. Dat wat in eerste instantie goedkoop lijkt te zijn, zal in de meeste gevallen duurkoop blijken te zijn.

Een voorbeeld

Een bedrijf heeft ongeveer 55 lassers in de zware constructie. Er wordt vrijwel uitsluitend met gevulde draden van 1,2 en 1,4 mm gelast. Dit betekent hoge lasstromen, hoge inschakelduur en hoge temperaturen aan de toorts. Dat betekent ook dat de belasting op contacttip, gasmondstuk en toorts groot is.

Een nieuwe productiechef was na een paar maanden een paar zaken opgevallen. Er waren veel lasfouten, het verbruik aan slijtdelen zoals contacttip en gasmondstuk was extreem groot en de lassers gebruikten contacttips met een grotere boring dan gebruikelijk. Ook werd er door de lassers veel naar het magazijn gelopen om een nieuwe toorts te halen.

Verder vond hij het vreemd dat er een grote voorraad aan slijtdelen is en dat er wekelijks een palletkrat vol met te repareren toortsen klaar staat. Een lasser gebruikte gemiddeld tussen de 8 en 10 contacttips per dag en 4 of 5 gasmondstukken. Met het gasmondstuk werd in de meeste gevallen ook de gasverdeler vervangen. De prijs voor een contacttip was €0,29, de prijs van een gasmondstuk €1,05.

De proef op de som

Na overleg met inkoop werden er 3 bedrijven uitgenodigd om kijken waar en hoe één en ander verbeterd kan worden. Een van die bedrijven heeft zoveel gedetailleerde informatie over slijtdelen en toortsen dat zij worden uitgenodigd om een aantal tests te doen. Drie lassers krijgen een nieuwe toorts, handzamer dan de huidige, 3 contacttips en twee gasmondstukken en een gedegen instructie hoe om te gaan met deze spullen. Dit zou genoeg moeten zijn voor een dag van 8 uur. Met de lassers wordt afgesproken dat zij de gewisselde onderdelen bewaren om later te analyseren.

Na een week lassen blijkt bij alle drie de lassers dat nog steeds het eerste gasmondstuk gebruiken en dat de gasverdeler ook nog niet vervangen hoeft te worden. Eén lasser is net aan zijn vierde contacttip begonnen en 2 lassers hebben er vijf gebruikt.

Wat hier heel belangrijk is, is de zeer goede koeling van de toorts. Dit zorgt ervoor dat de slijtdelen kouder blijven en daardoor langer mee gaan. De kwaliteit van het koper en de wanddikte van het gasmondstuk zijn ook zeer bepalend voor de standtijd. Voor de contacttip is gekozen voor een CuCrZr, deze is harder dan de standaard ECu, 160 Hv om 110 Hv bij kamer temperatuur. De prijs van deze contacttip is €2,03. De prijs voor het gasmondstuk is €4,08.

Wat is het waard?

Zelfs zonder de wisseltijden mee te rekenen, blijken de duurdere slijtdelen uiteindelijk toch een goedkopere optie te zijn. Als de kosten voor het herstel van lasfouten meegerekend zou worden, zou de winst nog verder oplopen. Inmiddels hebben alle lassers nieuwe toortsen en is het aantal reparaties terug gegaan naar 4 of 5 toortsen per week. Ook zijn de voorraden van de slijtdelen fors gereduceerd. Detail, na controle van de ingeleverde contacttips blijkt dat sommige nog niet vervangen hadden hoeven te worden.

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.