Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Gevulde draad vs Hoogrendement elektrode

Een nieuw product

Op een mooie junidag ging ik op een Brabantse scheepswerf een demonstratie doen met een gevulde draad. Het ging om een met metaalpoeder gevulde draad met een diameter van 1,2 mm die op de minpool gelast werd. Het op de negatieve pool lassen met deze metaalpoeder gevulde draad resulteert in een zeer hoge neersmeltsnelheid. De deknaden van een schip in aanbouw werden tot dan gelast met een rutiel hoogrendements elektrode met een rendement van 200%, een diameter van 6,3 mm en een lengte van 550 mm. Hoogrendements elektrode wil zeggen dat er in de zeer dikke bekleding van de elektrode een hoeveelheid metaalpoeder is verwerkt die gelijk is aan de kerndraad van de elektrode. Deze metaalpoeder smelt tijdens het lassen en komt ook in het smeltbad terecht.

Wat er aan vooraf ging

De vertegenwoordiger van de firma waar ik destijds voor werkte had zeer goed geluisterd naar de introductie van deze unieke metaalpoeder gevulde draad. Er zou zeker 30% meer neersmelt zijn in dezelfde tijdseenheid dan bij gebruik van de bestaande metaalpoeder gevulde draden. Het zou ook een zeer goede concurrent zijn van de hoogrendements elektroden. Zoals vaak wanneer theorie en praktijk elkaar ontmoeten, blijkt dit niet het hele verhaal te zijn.

De demonstratie

Aangekomen op de werf bleek dat er gelast moet worden in een half open loods, iets wat met MIG-MAG lassen nogal tricky is in verband met wind en tocht. Maar het was een mooie dag met vrijwel geen wind, dus de demo kon beginnen. Men heeft twee naden van ongeveer 3,5 meter voorbereid. De een wordt gelast met de hoogrendements elektrode. De andere mag ik lassen met de gevulde draad. Al meteen vallen twee zaken op, de “elektrode lasser” zit op een houten kistje met een handlaskap in zijn hand en maakt tijdens het lassen grapjes met zijn collega. Wanneer hij op moet schuiven komt hij een eindje omhoog, trapt het kistje met de voet een stukje verder en last ondertussen gewoon door. Ik zit op mijn knieën, ver voorover gebogen, geconcentreerd naar de lasboog te kijken. Lashelm op en twee handen aan het pistool om de naad zo goed mogelijk te vullen.
Als we zo ongeveer op de helft zijn blijkt dat ik inderdaad sneller ben dan de “elektrode lasser”, maar door één opmerking van hem weet ik dat dit niet te winnen is ook al ben ik sneller. Als ik ga verzitten en even mijn lashelm af doe om mijn zweet af te vegen roept de elektrode lasser tegen zijn collega: “Kijk hem zweten”. Op dat moment weet je dat je missie mislukt is 🙂

Het beste is niet altijd beter

De hoogrendements elektrode is een contact elektrode. Deze elektrode rust tijdens het lassen op het werkstuk. De lasser hoeft dus alleen de lastang vast te houden en de hoek te bepalen van de elektrode t.o.v. het werkstuk. Slak bikken hoeft niet, de slak krult vanzelf van de las. Bij het wisselen van elektrode tikt hij met de nieuwe elektrode even de slak uit de krater en gaat weer verder. Dit kan hij een hele dag volhouden zonder vermoeid te worden.

Hoe anders is het met het lassen met een gevulde draad en zeker met één die een verhoogde neersmelt heeft. Om al het neergesmolten materiaal goed in de lasnaad te krijgen moet je heel geconcentreerd werken, een plakfout of andere lasfout is snel gemaakt. Dat kun je geen hele dag doen. Het kruipen over het materiaal en de sterk voorovergebogen houding zal geen lasser lang volhouden.

Nu was het tijdens de demo mooi rustig weer, maar bij een beetje meer wind kun je het lassen in een half open hal vergeten. De wind zal de gasstroom verstoren en porositeit in de las veroorzaken. En niet onbelangrijk, het uiterlijk van de elektrodelas is meestal veel mooier dan die van de gevulde draad.

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.