Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Silicaten – Je vraag beantwoord

De vraag van Tom Monaghan, gesteld op LinkedIn

Naar aanleiding van Welding Word of the Week “Silicaten” stelde Tom de volgende vraag: 

Klopt het dat dezelfde silicaten aanwezig zijn in een TIG / Soft Plasma lasbad en wanneer het gewicht van het silicaat niet meer door het lasbad kan worden ondersteund, verdwijnt het onder het oppervlak en wordt het ingesloten, zodat het op een röntgenfoto zichtbaar is als massieve insluiting. De voordelen van het gebruik van silicaten voor hun bevochtingseigenschappen zijn van onschatbare waarde gebleken bij het verminderen van het aantal plakfouten, maar het vereist een nauwgezette controle. 

Ons antwoord

Bij het MAG lassen komen er kleine, of soms ook grotere, slakjes op de las voor. Bij het MIG lassen gebeurt dit niet of nauwelijks. De reden hiervoor is dat bij het MAG lassen gebruik wordt gemaakt van een actief gas. Een actief gas wil zeggen dat er aan het hoofdbestanddeel Argon ander gas is toegevoegd dat reageert met het smeltbad tijdens het lassen. Deze gassen zijn kooldioxide (Co2), zuurstof (O2) (soms beide) en waterstof (H2). Kooldioxide reageert in de lasboog aan de werkstukzijde en zorgt voor extra warmte, door het uiteenvallen naar koolmonoxide en zuurstof. De zuurstof zal zich proberen te binden met legeringselementen in het smeltbad wat nadelig uit kan pakken voor de sterkte van de las. Om dit te voorkomen worden er aan de draden die voor het MAG lassen gebruikt worden extra desoxydanten toegevoegd. Vooral Silicium, maar ook Mangaan. De zuurstof zal zich aan deze elementen binden en zo de verontreinigingen uit het smeltbad mee naar boven nemen. Dit zijn de bruine silicaten die op de las achterblijven. Waterstof (H2) daarentegen is een desoxidant dat geen silicaten produceert. Waterstof valt uiteen in atomaire waterstof (H1 en H1) wat gepaard gaat met veel warmte. Deze extra warmte doet de verontreinigingen verdampen, zodat er een schoon lasmetaal en een schoon lasoppervlak ontstaat. Waterstof wordt vrijwel uitsluitend toegepast bij het MAG, TIG en Plasmalassen van roestvast staal. Maar kan beperkt ook voordelen bieden bij het lassen van staal.

Bij het MIG, maar ook bij TIG en plasmalassen ontstaan geen silicaten. Deze processen worden uitgevoerd met een inert gas. Dat wil zeggen dat er geen reactie is met het smeltbad en er geen silicium-zuurstof-verbindingen en dus ook geen silicaten ontstaan. Als deze silicaten er toch zijn dan kan dat betekenen dat er erg onzuiver gewerkt is. In bijna alle gevallen is de gasafdekking dan niet goed geweest en is er op een of andere manier toch zuurstof in het inerte gas gekomen. Bij TIG en plasmalassen ziet men dit vrij snel aan de wolfraamelektrode die snel verontreinigd en verkleurd en dendriet vorming aan de punt. Bij het MIG lassen zal het lasuiterlijk er geoxideerd en donker uitzien. Bij het aluminium lassen wordt de las dan bruin of zelfs zwart.

Insluitingen bij TIG en plasmalassen ontstaan vaak door niet goed gereinigde naadkanten zeker wanneer die plasma gesneden zijn. Door plasmasnijden met lucht ontstaan er oxides met een zeer hoge smelttemperatuur op de naadkanten die voor veel ergernis kunnen zorgen, waaronder op silicaat lijkende insluitingen. Deze oxides vermengen zich met het smeltbad en zijn op röntgenfoto’s zichtbaar als massieve insluiting. Het is daarom noodzakelijk om naadkanten goed te reinigen.

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.