Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

TIG lassen – Temperaturen

Bij het TIG lassen ontstaan er in en om de wolfraamelektrode diverse temperaturen. Deze temperaturen zijn afhankelijk van het gebruikte gas en ook van het type wolfraamelektrode dat gebruikt wordt. De verschillende dopes (combinatie van legeringselementen) hebben zo hun eigen invloed op de geleidbaarheid van de wolfraamelektrode en daarmee ook op de temperatuur. Hoe beter de geleidbaarheid, hoe lager de temperatuur van de wolfraamelektrode tijdens het lassen. Natuurlijk heeft ook de hoogte van de ingestelde lasstroom invloed op de temperatuur van de wolfraamelektrode. Bij een lage stroom zal de wolfraamelektrode minder heet worden dan bij een hoge lasstroom.

De onderstaande temperaturen zijn gemeten in een argon lasboog, bij een lasstroom van 150 ampère en met een 2,4 mm wolfraamelektrode met een tophoek van 60 graden. Toevoeging van waterstof of helium zal de temperaturen nog verder doen oplopen.

Een wolfraamelektrode met 2% thorium bereikt tijdens het lassen een temperatuur van ongeveer 3325 graden Celcius. Dit komt dicht in de buurt van de smelttemperatuur van de wolfraam, 3410 graden Celsius. (Let op! De elektroden met 2% thorium worden sterk afgeraden voor gebruik. In enkele landen zijn ze zelfs verboden.)

Een drie componenten wolfraamelektrode met zirkonium en yttrium (paars) bereikt bij een gelijke omstandigheden maar 2350 graden Celcius. De weerstand in deze wolfraam elektrode zal dus minder zijn, waardoor de elektronen zich makkelijker kunnen bewegen. Bij deze lagere temperatuur zal de standtijd van de wolfraamelektrode tip van de paarse wolfraamelektrode ten opzichte van de thoriumhoudende wolfraamelektrode flink langer zijn. Ook zal het rendement in de lasboog hoger zijn omdat er minder energie in de wolfraamelektrode achter blijft.

De temperatuur van de blauwe wolfraamelektrode (WLa 20) is tijdens het lassen met gelijke parameters hoger dan die van de paarse wolfraamelektrode. De temperatuur van de gouden (WLa 15) zit daar weer een stuk boven en de grijze (WCe 20) zit weer hoger dan de goud. Geen van deze drie bereikt de temperatuur van de wolfraamelektrode met thorium (WTh 20).

In het boogplasma, vlak bij de punt van de wolfraamelektrode wordt de temperatuur ongeveer 18.000 graden Celsius. Het uit de wolfraamelektrode tredende elektron heeft hier nog maximale snelheid, lees energie,  meer dan 2000 km/sec. Deze hoge temperaturen ontstaan door botsingen van de elektronen met de gasionen.

Aan de oppervlakte van het te lassen materiaal heeft het boogplasma nog een temperatuur van ongeveer 10.000 graden Celcius. De oorzaak hiervan is dat het elektron op weg naar het materiaal zeer snel zijn snelheid en daarmee zijn energie verliest en daardoor tijdens de botsingen met de gasionen minder hitte produceert. Deze temperatuur wordt nog lager wanneer er met een niet juiste tophoek aan de wolfraamelektrode wordt gelast. Bijvoorbeeld bij een te spitse wolfraamelektrodepunt is de weg die het elektron moet afleggen naar het werkstuk langer* en deze zal daardoor nog meer energie verliezen. De temperatuur aan het werkstuk kan dan dalen tot ongeveer 8.000 graden Celcius.

*Bedenk; een elektron verlaat het materiaal altijd onder een hoek van 90 graden. Dat maakt de af te leggen weg langer bij een spitsere tophoek.

 

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.