Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Het slijpen van de tophoek van een wolfraamelektrode

Het slijpen van de tophoek

Het slijpen van een tophoek aan de wolfraamelektrode is een precisie karweitje. De hoek kan variëren van 20 tot 90 graden. De slijpgroeven dienen in de lengterichting (axiaal) van de wolfraamelektrode te lopen en nooit rond de wolfraamelektroden (radiaal). Een wolfraamelektrode met de slijpgroeven rond de punt zal vrijwel nooit een stabiele boog hebben. De boog zoekt op de slijpgroeven de plaatsen met de laagste weerstand en zal daardoor gaan draaien om de punt van de wolfraamelektrode.

Het is belangrijk dat de slijpgroeven zo klein mogelijk zijn. Diepe slijpgroeven zorgen voor energieverlies en een onrustig booggedrag. Slijp wolfraamelektroden nooit op een bandschuurmachine, lamellenschijf, schuurschijf of afbraamschijf. Je zult op deze apparaten geen kwalitatief goede punt aan de wolfraamelektrode kunnen slijpen en er zullen zich lijmresten van deze producten afzetten op de wolfraamelektrode waardoor de startprocedure slechter verloopt. In het ergste geval verdwijnt een deel van deze verontreinigingen in het smeltbad en dat is niet wat je wilt. Nu begrijp ik best dat de praktijk soms anders is dan de theorie, maar als u kwalitatief goed werk wilt leveren zijn voornoemde slijpapparaten niet geschikt om wolfraamelektroden te slijpen.

Zorg bij het slijpen niet alleen voor zeer fijne slijpgroeven, maar voorkom ook verkleuring tijdens het slijpen van de wolfraamelektrode. Deze verkleuring geeft aan dat de wolfraamelektrode te warm is geweest en de oxide die zich hierdoor op het oppervlak heeft gevormd zal zorgen voor een slechte ontsteking van de boog. Slijp wolfraamelektroden het liefst op zeer fijne diamantschijven. Dit geeft een zeer fijn oppervlak aan de punt en boogstabiliteit en standtijd zullen hierdoor flink toenemen. Het is van belang, zeker bij geautomatiseerd TIG lassen, dat de punt in het midden van de wolfraamelektrode zit. Het is niet alleen irritant als je na iedere wolfraamelektrode-wissel de punt opnieuw boven de te lassen naad moet zetten, een punt die niet goed in het midden zit kan ook boogafwijkingen geven.

Dit artikel verscheen het eerst in onze nieuwsbrief. Wil je deze waardevolle informatie direct in je inbox ontvangen, schrijf je dan hieronder in. We zouden er trots op zijn je te mogen helpen een steeds beter vakmens te worden!

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.