Lindsie van der Horst

Lindsie van der Horst

Altijd op zoek naar mogelijkheden om vakmanschap in de schijnwerpers te zetten. Vervult de rol van Founding Daughter op basis van de vakmanschapskenmerken; continu leren, doorzettingsvermogen en plezier hebben.

Meer artikelen van Lindsie

Hoe hou je het koel?

Het is vakantietijd en dus zijn we blij met mooie en warme dagen. Voor de mensen die nog aan het werk zijn is dat vaak een ander verhaal en dat geldt zeker voor lassers. We hoeven niet uit te leggen dat lassen een warm proces is en dat met name bij MIG/MAG de temperatuur flink op kan lopen. Als er dan ook nog dik materiaal wordt gelast en er zelfs wordt voorgewarmd, dan is het koel houden van de lasser zelf een flinke uitdaging. Want één ding is zeker; aan de persoonlijke bescherming van de lasser willen we geen concessies doen. Dus wat zijn de mogelijkheden?

Hoe hou je het koelPersoonlijke koeling

Naast persoonlijke bescherming kun je ook kiezen voor persoonlijke koeling. En dat bedoelen we nogal letterlijk. Er bestaan verschillende soort koelvesten. Uit navraag blijkt dat de versie met koelelementen het beste werkt onder werkkleding of een overall. Het vest met hydrogel (zie foto) werkt op basis van verdamping en is dus minder geschikt om ergens onder te dragen. 

Van het vest met koelelementen hebben we geen foto, want de eigenaar nam het vest mee om te dragen tijdens zijn vakantie op de motor! 

Koelsystemen

Natuurlijk denk je meteen aan een airconditioning als het gaat over het verkoelen van een werkruimte, maar in ruimtes waarin gelast wordt is dat over het algemeen geen werkbare optie. Gelukkig zijn er andere systemen die wel werken. Allereerst zijn er mobiele ventilatoren, die zorgen voor doorstroming van de lucht. De lucht wordt dus niet per se gekoeld, maar in beweging gehouden en dat voelt meestal al een stuk aangenamer. 

Een adiabatische koeling zorgt wel voor koelere lucht. Dit is een systeem dat door middel van waterdamp en een ventilator koele lucht in de werkruimte brengt. Wij spraken Jeroen van der Linden van Nemag over dit systeem. Zij ervaren een verkoelend effect in hun productiehallen, door het gebruik van een adiabatische koeling. De ervaring bij Nemag leert ook dat een hogere hal als koeler ervaren wordt dan een lage. Simpelweg omdat de warme lucht opstijgt! 

Wat je verder nog kunt doen

Het blijft hoe dan ook een uitdaging om te werken bij extreem warme zomerdagen. De warmte is een behoorlijke aanslag op het lichaam. Het is daarom van belang om voldoende en dus waarschijnlijk meer pauzes in te roosteren dan op andere dagen. We gaan ervan uit dat we niet hoeven toe te lichten dat veel water drinken belangrijk is. 

Vroeger beginnen, als het nog koel is, wordt ook op veel plaatsen gedaan. Interessante aanvulling van Jeroen daarop is, dat tè vroeg beginnen weer heel andere uitdagingen meebrengt. Veel vroeger dan normaal beginnen, zou moeten betekenen dat mensen ook eerder gaan slapen. Maar juist op warme dagen is het ‘s avonds nog lang prettig buiten zitten omdat het dan afkoelt. Bij Nemag begint men dus slechts een uur vroeger, maar doen ze dat wel de hele zomerperiode. Ongeacht het weer. 

Wat doe jij?

Wij horen graag van lassers die eigenlijk altijd onder warme omstandigheden werken. Is het ook een kwestie van gewenning? Iets wat in Nederland natuurlijk niet te verwachten is. 

Wat zijn jullie toptips om het koel te houden op warme en zelfs extreem warme dagen?

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Read More

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.