Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

Je vraag beantwoord: Splijtende wolfraamelektrode

De vraag

Hoe komt het dat wolfraamelektroden splijten bij het lassen van aluminium?

Zowel tijdens de Welding Week 2019 in Antwerpen, als enkele dagen later via e-mail werd deze vraag gesteld. 

Het gaat hier om een complex thema, omdat het van veel factoren af kan hangen. Het gebeurd namelijk ook niet altijd. Zelfs wolfraamelektroden uit dezelfde productiebatch kunnen verschillend reageren. Het meest vreemde is dat het niet type gebonden is. Het komt voor bij goud, blauw, paars, grijs en ook bij turkoois.

Wat is zijn de omstandigheden?

Met het bovenstaande in gedachte lijkt het er op dat het geen wolfraamelektrode-probleem is, maar een machine-probleem. Ook komt het bij meerdere merken machines voor, wat dan weer wijst op een parameter-probleem. Dat betekent dat er een combinatie van parameters is ingesteld die dit probleem veroorzaken.

Omdat het een zeer onregelmatig voorkomend probleem is, was het lastig om aan parameters te komen om het probleem verder te analyseren. Gelukkig kon degene die de vraag per e-mail stelde de volgende vragen beantwoorden. 

 1. Welk type en diameter wolfraamelektrode wordt gebruikt?
  • 2.4 mm, diverse typen
 2. Hoe wordt de wolfraamelektrode aangeslepen of wordt er met een bol aan de wolfraamelektrode gelast?
  • 45 graden, met een afgevlakte punt
 3. Wat is de balans instelling?
  • -67%
 4. Met welke frequentie wordt gelast?
  • 120 Hz
 5. Wat is de ingestelde lasstroom?
  • 91 ampère
 6. Met welk gas wordt gelast en met hoeveel liter per min?
  • Argon 4.8, met 7 liter per minuut

Wat valt op?

De geslepen tophoek is 45 graden met een afvlakking is merkwaardig. De afvlakking zou niet groter mogen zijn dan 1.0 mm. Met een tophoek van 45 graden, een afvlakking en een stroomsterkte van 91 ampère wordt de stroomdichtheid aan de punt risicovol laag, zeker bij wisselstroom. De temperatuur van de wolfraamelektrode zal ook laag blijven en dat beïnvloedt de boogstabiliteit. 

Door de punt van 45 graden zal de boogbrandvlek relatief klein zijn en wordt nog kleiner door de frequentie van 120 Hz. Op zich is hier niets mis mee, maar omdat de warmte-afvoer bij aluminium zo groot is en de hogere lassnelheid, is er kans dat je warmscheuren in het materiaal krijgt omdat de hoogte-breedte-verhouding niet meer klopt. Dat heeft te maken met het kleine smeltbad en de zeer snelle afkoeltijd. 

De balansregeling is ingesteld op de frequentie van 120 Hz. De plus is 33% en de min 67%. Deze combinatie heb je bij voorgaande parameters nodig om een goede reinigende werking te verkrijgen. 

Wat is het advies?

Op basis van wat we weten is het advies om de balans op 25% plus en 75% min en de frequentie op 75 Hz in te stellen. Slijp de tophoek van de elektrode op 60 graden. De wolfraamelektrodepunt zal nu iets warmer worden waardoor de boogstabiliteit toeneemt. Een afvlakking van maximaal 1.0 mm mag, maar is bij deze relatief lage stroomsterkte niet nodig.

Buiten het feit dat een frequentie van 75 Hz het lasresultaat positief zal beïnvloeden, is het ook beter voor de lasser. Bij een frequentie van 120 Hz is het risico op een gehoorbeschadiging veel groter.

Belangrijke aanvulling! Let ook op de startstroom instelling. Bij gebruik van drie componenten wolfraamelektroden, zoals turkoois en paars, moet deze zo laag mogelijk ingesteld worden. Maximaal 5 ampère en liever nog iets lager. De elektrische geleidbaarheid van deze wolfraamelektroden is ten opzichte van andere typen extreem hoog. Bij een te hoog ingestelde startstroom zal de punt van de wolfraamelektrode direct bij de start beschadigen.

Het resultaat

We hebben inmiddels terugkoppeling gehad. Nadat het bovenstaande is toegepast is de wolfraamelektrode niet meer gespleten tijdens het lassen!

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.