Piet van der Horst

Piet van der Horst

Piet heeft in 1970 van lastechniek zijn vak gemaakt en is sindsdien nooit gestopt met leren over dat vak. Hij is inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar niet meer bezig zijn met lassen is geen optie. Lassen is niet gewoon werk, het is een passie.

Lees meer over Piet

Meer artikelen van Piet

gas in het lasproces

Inerte en actieve gassen

Indeling volgens de norm In NEN-EN-ISO 14175 norm worden gassen in hoofd- en subgroepen ingedeeld. In dit artikel bespreken we vier hoofdgroepen van gassen die

Lees verder

De rol van gas in lasprocessen

Dit artikel gaat over de rol die gas speelt in gasbooglasprocessen. Daarbij focussen we ons op de elektrische lasprocessen. De autogene lasprocessen laten we in dit artikel buiten beschouwing. 

Er zijn drie verschillende elektrische gasbooglasprocessen waarin gas een belangrijke rol speelt:

  • MIG/MAG-lassen
  • TIG-lassen
  • Plasmalassen

Waarom hebben we bij deze processen een lasgas nodig?

Er zijn verschillende redenen voor het gebruik van gassen tijdens het lassen. De meest voor de hand liggende reden is het beschermen van het smeltbad. Maar er is meer dan dat. 

Het gebruikte gas heeft invloed op de laskwaliteit, de stroomoverdracht, de druppelovergang en niet te vergeten de lassnelheid. De gassen kunnen inert of actief zijn en ze worden in verschillende samenstellingen geleverd. Dit maakt het zeker de moeite waard om eens verder te kijken naar de functie van lasgassen.

Bescherming van het smeltbad

Wanneer we MIG of MAG gaan lassen wordt er een smeltbad gecreëerd om twee metalen delen aan elkaar te verbinden. Zonder lasgas worden de punt van de lasdraad, de afsmeltende druppel en het smeltbad beïnvloed door zuurstof en stikstof uit de lucht. Deze beide gassen hebben eigenschappen die wij liever niet zien bij het maken van een lasverbinding. 

Zuurstof heeft een sterk oxiderende werking op het vloeibare materiaal van de afsmeltende draad en het zeer hete smeltbad. Hierdoor zal het materiaal verbranden, wat te zien is aan de zwarte kleur van de las. 

Stikstof zal er voor zorgen dat het afsmeltende materiaal en de lasverbinding poreus worden. Het resultaat is een las van zeer slechte kwaliteit. De mechanische eigenschappen van deze verbinding zullen zeer te wensen over laten en ook het uiterlijk van de las zal niet goed zijn. Een goed gekozen lasgas, vandaar ook wel beschermgas, zal dit probleem voorkomen.

De elektrische lasboog

Bij een elektrische lasboog moet de elektrische energie van de punt van de elektrode of draad overgebracht worden naar het te lassen werkstuk. Ook hier heeft het beschermgas een functie. Door ionisatie van het beschermgas ontstaat er een zeer heet en hoog geleidend boogplasma waarin de elektronen en ionen zich makkelijk kunnen bewegen en zo de stroom overbrengen naar de draad. Stroom loopt van min naar plus en omdat bij het MIG/MAG lassen de draad aan de pluspool zit wordt deze dus verwarmt. Bij TIG en Plasmalassen is dit omgekeerd; daar zit de plus aan het werkstuk en zal het werkstuk dus verwarmt worden.

Beschermgassen zijn meestal inert, dus niet-actief, of inert met een toevoeging van actieve gassen. Deze kunnen ervoor zorgen dat er een zeer stabiele lasboog ontstaat die weinig spatten veroorzaakt en voor een goede aanvloeiing zorgt. Een goede keuze van het beschermgas draagt dus bij aan een optimaal lasresultaat.

Het belang van het juiste gas

Het beschermgas heeft invloed op diverse facetten van het lasproces. De belangrijkste zijn:

  • De druppelafsplitsing, het zogenaamde pinch effect. Het bepaalt de grote van de afsmeltende druppel en hoe stroperig of dun vloeibaar deze is.
  • De grote van het smeltbad.
  • De vorm en diepte van de inbranding.
  • De lassnelheid.
  • De warmte-overdracht. De warmte van de lasboog moet zo efficiënt mogelijk naar het werkstuk verplaatst worden. De warmtegeleidingscoëfficiënt van de diverse gassen kan nogal verschillen. Een gas met een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt zal de warmte dus zeer goed naar het werkstuk voeren en zal ook voor een stabielere boog zorgen.

Als met al deze effecten rekening gehouden wordt is het duidelijk dat de keuze van het gas de economie van een proces positief of negatief kan beïnvloeden. 

Recente artikelen en infographics

Lasonvolkomenheden

Holten in lasverbindingen

Holten in lasverbindingen hebben een nadelig effect op de integriteit van een lasverbinding. Bij grote aanwezigheid kan dit zelfs aanleiding geven tot

Lees verder

Was je bezoek waardevol?

 Heb je er iets van geleerd of is een vraag die je had beantwoord? Wil je dan overwegen een donatie te doen?
We gebruiken je donatie voor het onderhouden van de website en het toevoegen van nieuwe content.